НОВИНИ

Върховният комисар по чевешките права на ООН, Мишел бечелет смята, че присъдите не са от „безпристрастен процес“

Бившият чилийски президент и настоящ Върховен комисар на ООН по правата на човека, Мишел Бечелет призова Египет да отмени смъртните присъди на 75 обвиняеми (лидери и активисти на класифицираното в Египет като терористична организация, „Мюсюлманско Братство“) по т. нар. „седящ протест Рабаа“.

„Аз се надявам, че Египетският апелационен съд ще преразгледа тази присъда и ще осигури международни спазването на стандарти на правосъдие оставяйки я (присъдата) настрана“, пише в изявление на Бечелет разпространено в неделя.

Тя смята, че ако тези присъди бъдат изпълнени, то това ще „представлява груба и непоправима съдебна грешка“.

На обвиняемите беше отказано правото на индивидуални адвокати и представянето на доказателства, докато „обвинението не осигури достатъчни доказателства, за да докаже индивидуалната вина“, заявява още тя.

Бечелет, която пое поста миналата седмица описва „смъртоните енергични мерки на военните“, заявявайки че те са довели до убийството на „до 900 основно невъоръжени протестиращи от членове на египетските сили за сигурност“. По-късно правителството твърдеше, че много от протестиращите са били въоръжени и че членове на полицията и силите за сигурност са били убити, допълва още тя.

Египет: 75 смъртни присъди във връзка със „седящия протест“ през 2013 г..

Всъщност, сред обвиненията на осъдените са включени именно и: притежание на оръжия и коктейли „Молотов“.

„Въпреки огромния брой смъртни случаи, нито един държавен служител по сигурността не беше обвинен във връзка с т. нар. „клане Рабаа““, казва още тя и допълва, че „правосъдието трябва да се прилага за всички – никой не трябва да бъде неприкосновен“. 

(Интересно дали г-жа Бечелет ще има такова отношение към правосъдието в Кралство Саудитска Арабия, тъй като всички видяхме, че предшественикът й Заид Раад ал-Хюсеин Йордански нямаше. А, още по-интересно е дали въобще ще й хрумне да се захване с „масата арести“ и присъди в Турция, защото най-вероятно за случая на „пастор Брънсън“ не е имала време изобщо да чуе).

Също така, тя със сигурност не си спомня за декларацията на "Мюсюлманско братство" и дипломатическите действия на защитаваното от тях управление на президента - ислямист Морси срещу дакларация на ООН, защото "Правата на жените ще унищожат обществото и страните трябва да отхвърлят и осъдят декларацията" на ООН в защита на правата на жените...

„Аз призовавам правителството на Египет да осигури, че справедливостта ще възтържествува, според закона по отношение на всеки индивид – включително членовете на силите за сигурност – които са заподозрени в извършването на престъпление“, заявява Бечелет.

Несъмнено, г-жа Бечелет е права - всички трябва да са равни пред закона. Въпреки това, не става ясно, защо тя счита, че египетския съд не е действал в съответствие със законите на страната. А също и защо и на какво основание си присвоява правото да дава оценка, дали представени по делото доказателства са "достатъчни" или "недостатъчни" за издаване на присъда. От друга страна, тя би трябвало да е наясно, че желаното от нея предявяване на обвинения към служители от службите за сигурност на Египет по никакъв начин не оневинява обвиненине и вече осъдени за техните действия демонстранти от Рабаа. Реално, именно с тези свои обвинения, оценки и призиви правителството на Египет да се намеси в решенията на съда, г-жа Бечелет пряко нарушава законите (вкл. и международното право), постановяващи независимост и ненамеса в дейността на съдебните власти. Изглежда, че тя е забравила, че високият пост в ООН съвесем не й предоставя право на всепозволеност и безпогрешност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас