НОВИНИ

Най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак, аятолах Али ал-Систани призова, „ново лице“ да ръководи Багдад през следващите четири години, посочвайки разочарованието на хората от политиците и тяхната неспособност да ръководят правилно страната.

Движението на Великия Аятолах „не подкрепя (кандидат за постта) премиер-министър, който е избран от политиците, които са на власт през последните години“, пише в изявление публикувано на (официалната) страница на влиятелния духовник, цитирано в местните медии.

Новите иракски депутата (към момента) са се събирали два пъти, но и в двата случая не успяха да се споразумеят да изберат, нито председател на парламента, нито да формират голяма фракция, която трябва да излъчи кандидата за премиерския пост.

Според Сабах Са’еди, водещ член на фракция на на Садр „Шайрун“ (победител в изборите), най-висшият (шиитски) духовник е дал ясно да се разбере, че нито (настоящия премиер) Хайдар ал-Абади, нито (бившия премиер) Нури ал-Малики могат да се кандидатират за премиерския пост.

Според него, Ал-Систани е взел твърдо решение по въпроса (с премиерския пост) и вече ясно го е представил пред Иран, което има много голямо влияние върху политиците в Багдад.

Ал-Систани заявява, че промяната в (политическото) ръководство е необходима „тъй като болшинството от хората, вече нямат доверие“ в който й да е от настоящите лидери да „подобри условията и да се бори с корупцията“.

Духовникът призовава за „ново лице“, което да показва/проявява „компетентност, интегритет, кураж и решителност“.

Иран осъди „бруталната“ атака срещу консулството си в Ирак.

Станалата публична позиция на Ал-Систани (в понеделник) практически идва ден след информациите, че две водещи шиитски фракции са призовали Абади да подаде оставка.

В Басра въведоха вечерен час - след сблъсъци и убити.

Няколко от иракските основни фракции – по време на извънредна парламентарна сесия, в събота, на която са обсъждали ситуацията в Басра – са призовали Абади да се оттегли. Говорителят на блока „Сайрун“ (на Садр) Хасан Акили също е призовал премиерът „да се извини на иракския народ“, докато лидерът на „Коалиция на вярата“ (на Хади ал-Амири), Ахмед ал-Асади е заявил, че „провала на правителството и небрежността относно кризата в Басра са очевидни и това е по което болшинството от членовете на парламента са съгласни“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас