НОВИНИ

Ибрахим Али, роден през 2018 г., мигрант (или бежанец) от Сирия с разрешение за постоянно пребиваване в Канада, бе обвинен в убийство първа степен на 13 годишната Мариса Шен.

Това стана след продължило повече от година разследване на убийството на момичето – тялото й бе открито в централния парк на град Бърнаби на 18 юли 2017 г. след като полицията е използвала GPS за да определи местонахождението на нейния GSM.

Пореди да се стигне до обвиняването на Али, разследващите са проучили над 1 300 местни жители, били са проведени над 600 разпита и са били прегледани над 1 000 часа видеозаписи от охранителни камери от 60 места, били са идентифицирани и проверени, а в последтвие – елиминирани като възможни извършители на престъплението над 2 000 човека.

Али е привлякъм вниманието на разследващите преди около 2 седмици. Той е дошъл в Канада като „бежанец“ преди около 17 месеца и – както се счита – е убил Мариса едва три месеца след пристигането си.

Заслужава си да бъдат отбелязани два факта.

Канадските власти явно се опасяват, че деянието на Али ще предизвика негативни реакции срещу „избягалите от войната и насилията“. В тази връзка редица техни представители побързаха да направят изявления, че „не бива да се генерализира“, че не трябва да се се „проявява негативизъм към определен етнос“ (а също и срещу „бежанците“), че станалото е „единичен случай“, че Мариса е била убита като „случайно подбрана жертва“ и т.н. Това обаче е показателно – явно на канадците постепенно е взело да им „писва“ от политиката на правителството на Джъстин Трюдо да бъдат приемани „безразборно“ всички мигранти и „бежанци“.

Сходна бе реакцията и на повечето от канадските медии, мака че не е ясно, дали действията им са били в резултат на цензура или на автоцензура. Факт е обаче, че някои от тях излязоха със заглавия, съобщаващи, че за убийството на Мариса Шен е обвинен сирийски бежанец. Малко сле това обаче, заглавията бяха сменени с далеч по-неутралното и толерантно съобщение, че е задържан мъж на 28 години…

По материли на канадски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас