НОВИНИ

По данни на Центъра за примирие, в Джисир ал-Шукюр са пристигнали снимачни екипи на няколко близкоизточни телевизии, а също и регионални кореспонденти на водещи американски новинарски телевизии.

Снимките на постъновъчната химическа атака , която все едно е направена от сирийската армия срещу мирни жители, вече текат в сирийската провинция Идлиб с участието на терористи, съобщха във вторник пред журналисти от руския Център по примирение на враждуващите страни в Сирия (ЦПВС е в състава на руското МО).

Според изявлението на центъра, информацията за снимките е от „жители на провинция Идлиб“, а за заснемането на „атаката“ са пристигнали екипи на няколко близкоизточни ТV канала и „регионални филиали на водещи новинарски телевизионни канали“ в САЩ.

По данни на Центъра, сценарият на постановъчните сцени включва „оказване на помощ“ на местните жители от активисти от „Гражданска защита“ (т. нар. „Бели каски“) след като сирийската армия изглежда е използвала „варелни авио-бомби“ с отравящо вещество. От ЦПВС отбелязват, че „специално за „неутралност“ на снимките и оперативното събиране от „(хората) с бели каски“ на проби от почвата, бойците са ги доставили от населеното място Хербет ал-Джауз „два контейнера с отровно вещество на основата на хлор““.

Руските военни отбелязват също, че заснетите материали (във вторник) трябва да бъдат предадени в редакциите на телевизионните канали за излъчването им в ефир, след публикуването им в социални мрежи.

Аммар Джамал, сирийски правозащитник и общественик е коментирал за РИА „Новости“, че в Идлиб е пристигнала група сътрудници на (печално известните) „Бели Каски“ – около 30 човека с автомобили на „Бърза помощ“ с турски регистрационни номера от турския (граничен) град Даруш. По думите му, те са пристигнали на територията на зърнохранилище в Идлиб и са докарали „бутилки с неизвестен газ“.

По информации на РИА и ТАСС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас