НОВИНИ

Меркел не изключва участие във военни удари по Сирия

Канцлерът на ФРГ, коментира, че правителството на страната ще действа на основата на конституцията и в рамките на задълженията си пред парламента.

„Нашите пиоритети в осигуряването на мир винаги са политически усилия, затова разбира се, ние действаме в неголеми групи в Сирия заедно с астанската група под егидата на ООН. Но просто да твърдим, че ние можем да не обръщаме внимание на това, че някъде използват химическо оръжие и не съблюдават международната конвенция – това също не може да бъде отговор“, заяви Меркел в сряда пред Бундестага (в хода на дискусия за Бюджет 2019), цитирана от ТАСС.

„От самото начало да кажем „НЕ“, независимо от това какво става в света – това не може да бъде позицията на Германия“, коментира още тя (все едно, че темата за химическа атака в Сирия – и в частност в района на/около Идбил е тема от 1-2 дни).

Миналата неделя, „Билд“ съобщи (позовавайки се на източници от МО), че министърът на отбраната Урсула фон дер Лайе е разпоредила да се проучи въпроса за участието на ФРГ във възможни удари на коалицията водена от САЩ в Сирия. Източниците на „Билд“ коментират още, че немската страна не изключва възможността за използване на техните изтребители „Tornado“, но само в случай, че Дамаск направи химическа атака срещу населението и за това бъдат представени убедителни доказателства.

Близкоизточни медии съобщават, че тази седмица Германия при разговори със съюзници е обсъждала възможно разполагане на военни в Сирия.

Непосредствено след изявлението на Меркел, министъра на външните работи на федералната република Хайко Маас, пък заяви, че Русия носи отговорност за недопускането на хуманитарна катастрофа в Идбил.

„Ние, очакваме че Русия осъзнава своята отговорност в това, което се отнася за недопускането на хуманитарна катастрофа в Идбил“, казва той (пред Бундестага) и отбелязва, че възнамерява да обсъди „сирийската тема“ с министъра на външните работи на РФ, Сергей Лавров по време на срещата им на 14 септември в Берлин (Интересно дали Маас си мисли, че Лавров не чете медии).

Успоредно с това, той е подчертал, че Германия продължава да предприема усилия за оказване на хуманитарна помощ, но „във възстановяване ние ще участваме, ако има политически процес“. Маас допълва, че Берлин полага всички усилия за намирането на политическо решение на конфликта в Сирия – „миналата седмица бях в Турция и говорих с тези, които участват в астанския формат, аз призовах турските представители да постигнат от Русия и Иран това, че работата да не стигне до крупна настъпателна операция в Идбил“.

Без съмнение по този въпрос Маас е срещнал огромно разбиране от страна на Турция...

Опозиционната „Сирийска свободна армия“ (позната и с акронима FSA – бел. ред.) е получила от Турция разпореждане да се подготви за възможно прехвърляне на крупен контингент бойци в сирийската провинция Идлиб, пише (про-правителствения) „Йени Шафак“ на 10 септември. Според съобщението около 20 хил. членове на “FSA“ – при необходимост – ще бъдат прехвърлени в Идлиб, където ще се присъединят към намиращите се вече там други подразделения на въоръжената опозиция. След прехвърлянето, като общо в региона на Идлиб въоръжените членове на сирийската опозиция ще бъдат около 30 хил. Анкара, също така е поръчала на „FSA“ да подготви отчет за личния състав на силите на опозицията, имащи оръжие и боеприпаси.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас