НОВИНИ

„Пътят към Ада е постлан с добри намерения“ - Разделението в ЕС се задълбочи

(Обновено...)

ЕП одобри резолюция призоваваща за предприемането на мерки срещу Унгария за нарушения на европейските норми и принципите на върховенство на закона.

Документът в подкрепа на който гласуваха 448 депутати – 197 бяха „против“, а 48 се въздържаха – се базира на спорния Доклад „Сергентини“.

Това е първият път, когато ЕП обсъжда „задействането“ на чл.7 от Договора по отношение на Унгария, а резултатът може да бъде – лишаване на страната от правото на глас в Съвета на ЕС (ситуация, която безспорно ще „устрои“ много „политически коректни“ лица). За това обаче ще трябва да бъде взето решение от Европейският съвет на ниво държавни и правителствени ръководители който е и върховен орган на ЕС. Може да се очаква, че поне една държава ще наложи вето - Полша, Италия и др

Аналогичен процес беше стартиран и срещу Полша (през 2017 г.)

Джудит Сарджентини (след гласуването): Правителството на Виктор Орбан води атака срещу европейските ценности чрез „запушване устата“ на медиите, подмяна на ключови съдии и поставянето на „къс повод“ на академичните среди. Лица близки до правителството се обогатяват, (както) техни приятели и членове на семействата им за сметка на унгарските и европейските данъкоплатци“ (цитатъ е от „Ройтерс“).

„Днешното решение на ЕП не беше нищо друго, а дребнаво отмъщение на про-имигрантските политици срещу Унгария“, заяви на пресконференция в Будапеща, външния министър на страната Петер Сиярто (цитат “Ройтерс“)

„Решението на ЕП по приемането на Доклада Сарджентини е дребнаво отмъщение на про-имигрантските политици“, заяви на прес-конференция в Будапеща в сряда, министъра на външните работи и търговията Петр Сиярто. Министърът подчерта, че чрез приемането на документа те са осъдили Унгария и унгарския народ, защото „ние доказахме, че няма нужда от миграция и че миграцията може да бъде спряна“

От официалната страница на правителството на Унгария на англ. език

Българските евродепутати гласували* „ЗА“ Доклада „Сарджентини“ са 5:

Филиз Хюсменова (ДПС), Илхан Кючюк (ДПС), Светослав Малинов (ДСБ/EPP), Искра Михайлова (ДПС), Сергей Станишев (S&D)

ПРОТИВ“ (8) : Асим Адемов (ГЕРБ/EPP), Николай Бареков, Ангел Джамбазки (ВМРО), Андрей Ковачев (ГЕРБ/EPP), Момчил Неков (БСП/S&D), Андрей Новаков (ГЕРБ/EPP), Емил Радев (ГЕРБ/EPP) и Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕPP).  

ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ“ (1): Ева Майдел (ГЕРБ/EPP)

Не са гласували (3): Неджми Али (ДПС/ALDE), Петър Корумбашев (БСП/S&D), Георги Пирински (БСП/S&D)

*Депутатите, на които е изписана националната политическа сила и групата към която са в ЕП, са гласували в разрез с решението на групата; EPP, към която е и "Фидез" (на Виктор Орбан) не успя да постигне единно решение относно гласуването на Доклада "Сарджентини".

„Лов на вещици“ срещу Унгария в Европейския парламент в опит за скрита федерализация

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас