НОВИНИ

(На вниманието на г-жа Сарджентини, а може би е по-добре г-н Сиярто да направи доклад ...)

Холандското правителство се оказа в центъра на поредния „сирийски скандал“ след публикуването на резултатите от журналистическо рзследване, който разкрива, че холандските власти са осигурявали логистична подкрепа за „сирийски опозиционни групи“, нещо повече – тези „сирийски опозиционери“ са определени като „терористични организации“ от холанската прокуратура, а и от самото правителство.

Разследването е показало, че правителството на Холандия тайно е оказвало помощ на въоръжени, вкл. и джихадистки формирования, воюващи срещу правителството на Башар ал-Асад.

Една от подкрепяните организации дори е била класифицирана като терористична от прокуратурата в Холандия, става ясно от разследване проведено от холнадския вестник „Trouw“ и холандската телевизия „Nieuwsuur“. Очаква се, през октомври в Холандия да започне съдебен процес срещу холандска банда, подпомагала същата тази организация – „Джабхат ал-Шамия“ (Левантийски фронт), която активно участва в бойни и терористични действия на територията на Сирия.

Двете медии са взели интервюта от над 100 „бойци“ и други лица в Сирия, които активно са участвали в т.нар. „Програма за оказване на несмъртоносна помощ“ (НСП), която е била държана в тайна от холандското правителство и по която са били похарчени около 25 млн. евро. Посредством тази програма, през периода от 2015 г. до началото на 2018 г. Холандия е оказала помощ на 22 въоръжени организации/групи, които са воювали в Сирия срещу правителствените сили.

Въпреки многобройните официални запитвания и искания от страна на депутати в холандския парламент, правителството на страната и до ден днешен не е обявило имената на организациите и групите, на които е оказвало поддръжка.

Все пак, лидери на въоръжени формирования и други хора участвали програмата са потвърдили пред двете медии, че през 2017 г. холандското правителство е предоставило на Джабхат ал-Шамия униформи, сателитни телефони, преносими компютри, матраци, раници, камери и пикапи („Toyota Hilux“ и „Isuzu D-max“). Такива пикапи се използват от въоръжените формирования за монтиране върху тях на тежки картечници, зенитни картечници и противотанкови и артилерийски системи. Най-малко 6 от влизащите във Фронта бригади са получили такава помощ.

Тази организация е била класифицирана от същото това правителство като салафистка и джихадистка. А при един от водените през миналата година съдебни процеси, прокуратурата на Холандия е заявила, че тя се бори за установяване на Халифат и не може да бъде определена другояче освен като „криминална организация с терористични цели“. Освен това, според много информации, Джабхат ал-Шамия е и извършвала и военни престъпления – изнудване, мъчения, изземване на имущество.

В същото време, холандското правителство в писмо до Долната камера на парламента твърди, че програмата за НСП е била предназначена само за подпомагане на „умерени“ организации в Сирия. При това те е трябвало да отговарят на стриктни критерии – напр. да бъдат проверени, че спазват международните закони за водене на война. Освен това, предоставените материали щели да бъдат наблюдавани. Според правителството, програмата била необходима за да бъде осигурена по-голяма политическа тежест на „умерените“ организации, ако в Сирия започнат политически преговори, а междувременно, те щели да водят бойни действия срещу силите на Асад и терористичната групировка Ислямска държава.

Помощта е била прекратена едва когато през тази година условията станали „твърде опасни“.

Прокуратурата е проявила голям интерес към разкритията на двете медии. Според криминалния прокурор Геерт-Ян Кноопс, министърът на външните работи на страната, който отговаря за програмата НСП може да бъде подведен под съдебна отговорност заради оказаната помощ на Джабхат ал-Шамия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас