НОВИНИ

Германската прокуратура съобщи за задържането на 17-годишен младеж по подозрения, че е планирал ислямистка екстремистка бомбена атака в района на Франкфурт.

Говорителят на прокуратурата във Франкфурт, Синан Акдоган е съобщил, че младежът (на 17 години) е германски гражданин и е бил арестуван в полицията в Хесен на 1 септември. Задържането му е наредено от съдия по подозрения в подготовка на сериозен акт на насилие.

Според изявлението на Акдоган, заподозреният е имал инструкции за изготвяне на експлозиви и се е опитвал да се снабди с химикали (чрез интернет).

По информация „Hessischer Rundfunk“ (цитирана от РИА „Новости“) задържането е станало от специализирано подразделение на полицията, а младежът е планирал „терористичен акт с ислямистки мотиви в региона Рейн-Майн с използване на мощно взривно вещество“.

От информациите и изявленията не става ясно до къде заподозреният е стигнал с подготовката си, но Акдоган е коментирал, че малки количества химикал са намерени по време на обиск в дома на заподозрения във Флорщад (североизточен Франкфурт).

Младежът е признал – в хода на разпитите – че е планирал терористичен акт, според съобщението на „Hessischer Rundfunk“.

Името на младежа не е съобщено (според немското законодателство) и Акдоган е отказал да дава детайли относно планираната атака проди водещото се в момента разследване.

Информацията относно случая е доста „различна“ (и странна) – ако се съпоставят съобщенията в европейските и в частност в немските и презокеанските медии - тъй като американски и канадски медии съобщават, че според изявленията на Акдоган при задържането младежът у него са намерени инструкции за направата на ТАТР (познат повече като „Майката на Сатаната“ – експлозив с много голяма мощност, който е изключително опасен и за този/тези, които го правят). Те съобщават още (позовавайки се на официално лице с достъп до разузнавателна информация, пожелало анонимност), че информацията довела до ареста е осигурена от САЩ и че заподозреният е планирал атака срещу гей клуб във Франкфурт и срещу католическа църква в града.

Акдоган е отказал да коментира потенциалните цели на атаката (заради водещото се разследване, да не си помислите нещо друго!), но е казал че полицията е действала по информация получена чрез немската агенция за вътрешно разузнаване.

Информацията на американските и канадски медии намира задочно потвърждение в (неводещите) немски медии, които дори разкриват (предполагаема), но несъобщена подробност за задържания: „немски-турчин“.

„Помислих си, че става война, че нападат“, така съседка описва нахлуването на специалните част, арестували „германо-турчина“ (цитиран от „Giessener allgemeine”). Мисията по задържането му е започнала около 14.30 ч. (местно време) и жената точно си е правела кафе, когато е видяла 6 до 8 „въоръжени мъже с газови маски, каски и защитни жилетки да маршруват по улицата“.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас