НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Германия, Хорст Зеехофер заяви в четвъртък пред Бундестага, че споразумението с Рим за връщането на мигранти регистрирани в Италия е постигнато и просто се нуждае от подписване.

„Споразумението с Италия е финализирано“, заяви той (в четвъртък), цитиран от италинаски медии.

„Това, което му липсва са два подписа на италианския колега и моят“, казва още той. Италианските медии отбелязват, че в понеделник Зеехофер е коментирал, че единственото нещо, което е останало е финалното одобрение на италианския вътрешин министър Матео Салвини.

Малко по-късно (към края на деня) обаче, Салвини "поля със студен душ" Зеехофер - оказа се, че споразумение изглежда засега няма. Той е твърд в позицията си - "Ние няма да примем каквото и да било споразумение, което ще докара (дори и само) един мирант в Италия". Иначе казано, споразумение все още няма.

Основният "препъни камък" са т.нар. "двойни" мигранти - такива, които са поискали убежище в Италия, а в последстве искат същото и от Германия. Намерението на немското правителство е, такива да бъдат връщани обратно в Италия, с което (очевидно) Салвини не е съгласен. Това е естествена позиция на Рим, защото страната е основна "входна врата" за Европа за стотици хиляди мигранти и съгласието за подобно връщане (въпреки, че е по Дъблинските споразумения) би представлявало прецедент, водещ до подобни искания и от други страни от ЕС, а това е нещо, с което новото италианско правителство няма как дасе съгласи. Освен това, днес във Виена започва среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, където също ще бъде разглежан проблема с миграцията...

Берлин, вече успя (юли-август) да договори подобни споразумения с Гърция и Испания (с последната е и подписано без условия) за връщане в страните на тези т. нар. „мигранти“, които вече са подали искания за предоставяне на убежище там.

Германия започва да връща мигранти в Испания.

Споразуменията са част от политиката на компромиси между христян-демократите (на Меркел) и Христян-социалния съюз на Бавария (на Зеехофер).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас