НОВИНИ

Съветници на държавните лидери на Германия, Русия, Турция и Франция се срещат днес в Истанбул във връзка със ситуацията около Идлиб в опит да подготвят „среща на върха“ в близко време.

В срещата участват съветниците на президентите на Турция – Ибрахим Калин, на Франция – Филип Етиен, на Русия – Юрий Ушаков и съветникът на немския канцлер Ангела Меркел Ян Хекер.

„Ние целим да предотвратим сблъсъците в Идлиб и да обувим там прекъснавен на огъна“, е заявил относно дневния ред на срещата неназован турски дипломат пред „Hürriyet Daily News“.

Западен дипломат в Анкара пожелал анонимност е заявил пред представители на „Hürriyet Daily News“, че на днешната среща ще бъде решено дали да се проведе среща на държавните лидери на четирите страни. По думите му, Германия и Франция са много внимателни в желанието си да не се създаде впечатлението, че те вземат страната на Русия в противопоставянето и със САЩ по отношение на Сирия и не желаят такава среща да се превърне в насочено срещу американския президент Доналд Тръмп събитие.

Срещата е в рамките на опитите да бъдат сближени усилията и действията на страните от Процеса от Астана (Русия, Иран и Турция) и западните държави, ангажирани в конфликта в Сирия.

Канцлерът на Германия Меркел по-рано беше посочила огромната ескалация на конфликта в Сирия и че той не може да бъде решен без участието на Русия, Турция, Иран, ЕС и други регионални сили. По нейното мнение, евентуална среща на лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция „би могла да има смисъл… но трябва да бъде добре подготвена и за това не е била определена дата“ за нея. „Но ние ще организираме подготвителна среща на съветниците и след това ще решим, дали има смисъл да се имаме (наша) среща”, допълва Меркел.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас