НОВИНИ

Чешката полиция е задържала словака – Абдул Рахман (псевдоним) – който е първият ислямистки фанатик задържан в Републиката за подготовка на терористична бомбена атака.

По време на обиска в квартирата на Доминик К., който е приел Исляма преди 3 г. – са намерени инструкции за направа на бомби (всл. как те да бъдат прикачани към тялото или автомобил) и химикали, пише чешкия „Mlada Fronta Dnes“.

Доминик К. или Абдул Рахман е развивал и активна пропагандна – про-ислямистка – дейност в социалните мрежи, където пише: „Тази страна ще бъде наша! И тя няма да е за всички!“. Именно тези изявления са „били първият сигнал“ за аларма.

След помохамеданчването, младият мъж се е разхождал облечен като „боец“ и честичко е показвал „изправен показалец“. („Ислямска Държава“/ИД възприе и използва този жест като символ на тяхната кауза. Знакът е добре познат в света като символ на сила и победа, но за ислямистите той има доста по-зловещо значение. Много изследователи са единни в мнението си, че за тях жестта се отнася към „тауахид“ – единобожие. Ислмистите не признават Светата троица и поради това считат християните за неверници политеисти.)

Задържаният е проявил типичната наглост (доста характерна за други подобни на него лица в сходни ситуации) и е заявил, че всички намерени вещества е „трябвало да бъдат използвани за направата на домашни фойерверки за празнуването на Нова година“, а „семейството и приятелите му могат да го докажат (потвърдят)“.

Това обяснянеие, обаче явно „не минава“ пред чешките власти и представител на отдела за религиозен тероризъм и екстремизъм (към Нацианалния център против организираната престъпност) коментира: „Химическите вещества следва да се използват за прозиводство на оръжие, не на фойерверки. Като мюсюлманин, той не празнува Нова година“.

По всичко изглежда, че прокуратурата също е намерила обяснението за „празнуването на Нова година“ доста нереално и е напомнила, че отбелязването на Нова година и Коледа са в пряко противоречие с религиозните възгледи на младия мюсюлманин.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас