НОВИНИ

(Обновено)

Тази сутрин, по време на военен парад, в югозападния ирански град Ахваз е била извършена терористична атака, при която са били убити 24 човека (по някои информации – 29), а други най-малко 53 (по някои информации - над 60) са ранени. Сред жертвите има жени и деца, а също и журналисти.

По време на парада посветен на годишнината от продължилата 8 години война между Иран и Ирак, терористи облечени в униформи на Корпуса на пазителите на ислямската революция (КПИР) и на полувоенната доброволческа милиция Басиж са открили огън по хората наблюдаващи дефилиращите военни в района на трибуната, на която са се намирали представители на местните власти, вкл. и губернатора на Ахваз и високопоставени духовници.

Терористите са стреляли иззад трибуните, като престрелката е продължила около 10 минути. Според иранските власти, терористите са били четирима. По някои информации двама от тях са били заловени, а другите двама са били убити. Според други информации, заловен е бил един от нападателите, а другите трима са били убити.

По изявлениея на представители на властите в Ахваз, при атаката няма пострадали от официалните лица на парада.

Терористите са били от организацията „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“, известна още и като „Ал Ахвазия“. Тя е поела отговорност за атаката, като неин говорител е заявил пред медиите, че „Съботната атака срещу военния парад в Ахваз беше в отговор на репресиите срещу ахвазките араби. Ние нямаме друг избор освен да се съпротивляваме. Групата „Ал Ахвазия“ извърши днешната атака срещу КПИР и иранските военни сили“. По думите му, атаката е била само срещу КПИР и е извършена на места, където не е имало цивилни граждани, като при това, основната й цел е била официалната трибуна.

Следва да се отбележи голямото разминаване между реално случилото се и думите на говорителя на Ал Ахвазия, както и противоречивостта в твърденията му.

Иранските власти нееднократно са обвинявали арабските страни от Персийския залив (най-вече – Саудитска Арабия), че спосорират и подкрепят терористичната организаця „Ал Ахвазия“.

Незабавно след атаката, представители на иранските власти (граждански и военни) заявиха, че ще последва (по думите на външния министър Джавад Зариф) „бърз и решителен отговор“...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас