СВЯТ

Има много теории за гибелта на цивилизацията на маите – инвазия, война, изменения в околната среда или разрушени търговски пътища.

През 90-те години на миналия век изследователите успяват да анализират климата за предполагаемия период на изчезване на цивилизацията на маите и установят, че тя е свързана с продължителен период на суша.

Майската цивилизация е разделена на четири основни периода: Предкласика (2000 г. пр.н.е. – 250 г. н.е.), Класика (250 г. – 800 г.), Класически период (800 – 1000 г.) и Пост Класика (1000 г. – 1539 г.). Класическият период е белязан от изграждането на монументална архитектура, интелектуално и артистично развитие и растеж на големи градове – държави.

Gibel mai 1

Учените предполагат, че през 9-и век в централните райони на цивилизацията на маите е възникнал сериозен политически конфликт. В следствие, на който известните им варовикови градове са били изоставени и династиите им са загинали. И докато маите са оцелели след този период, тяхната политическа и икономическа сила е била изчерпана.

Gibel mai 2

Има нови научни доказателства, обясняващи изчезването на цивилизацията на маите.

Изследователи от Университета в Кеймбридж и Университета на Флорида са разработили метод за измерване на различните изотопи на водата, уловена в гипса, минерал, който се образува по време на суша, когато нивото на водата се понижава.


Въз основа на този метод, учените са установили, че годишните валежи са намалели между 41% и 54% през предполагаемия период на гибелта на маите, като е имало и периоди на намаляване на валежите до 70% в условията на суша и относителната влажност. Резултатите са публикувани в списание Science.

 

Източник: AncientOrigins

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас