СВЯТ

В Ню Йорк има повече от 40 обитавани острова.

Но в града има остров, който е изключително труден за посещение. Островът У Тан е с изкуствен произход и се намира близо до Манхатън. През деветдесетте години на 19-ти век предприемач William Steinway решава да построи два тунела под Ийст Ривър, за да свържете Манхатън и Куинс. Почвата, натрупана по време на изкопните работи образувала риф, а след това и остров. Steinway не доживява, за да види завършването на тунелите, бизнесменът August Belmont Jr. завършва строителството. В негова чест малкият остров официално е наречен Белмонт.

Дълго време на острова не обръщат внимание, докато през 1977 г. последователите на проповедника Шри Чинмой не го купуват от градските власти. Чинмой прекръства острова на У Тан. У Тан е бирмански политик и дипломат, генерален секретар на Организацията на обединените нации от 1961 г. до 1971 г. и приятел на Чинмой.

U Thant Island 1

Будистите залесяват острова и построяват 10-метрова, но дори и на тях им било разрешено да посещават острова само няколко пъти в годината. Тези мерки били свързани с безопасността на щaб-квapтиpата на OOH, която се намира наблизо.

U Thant Island 2

Една нощ през 2004 г. художникът Дюк Райли и негов приятел доплували до острова, забили светещ флаг и го обявили суверенна държава.

Днес островът У Тан е защитено убежище за мигриращи птици.

 

Източтик: Уикипедия

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас