ИНТЕРЕСНО И ЗАБАВНО

Zigulki Stradivari s 1

Оказва се, че божествените звуци на известните в цял свят цигулките Страдивариус се дължат на малка грешка в измерванията.

Изследователи от Масачузетския Технологичен Институт са успели да докажат, че мощният и в същото време особен звук на цигулките, създадени от Антонио Страдивариус, се дължат на грешка, допусната при направата им.

Zigulki Stradivari s 2

Учените са стигнали до извода, че неординарното звучене се държи на своеобразните отвори. След анализ на голям брой цигулки Страдивариус учените са открили, че отворите се отклоняват от общоприетите през XVII и XVIII век норми с 2%.

Животът на маестро Антонио Страдивариус (1644-1733) е обвит в мистерия - твърде малко знаем днес за него. Оттам идват и легендите за създадените от него инструменти - на тях мнозина гледат като на религиозни реликви. Цените им растат стремглаво и стигат до десетки милиони долара за инструмент. Само за последните петдесет години стойността на тези цигулки е скочила с 26 000%, изчислена към юни 2010 г. от щатския дилър Джефри Фуши, а за същия период цената на златото се е вдигнала с 5000%.

Zigulki Stradivari s 3

На снимката е цигулката „The Penny”

През есента на 2014 г. е открадната цигулка, оценена за 5 милиона долара, нейният похитител е осъден на 7 години затвор. В момента съществуват около 720 инструмента, изработени от Страдивариус. Аукционни къщи като „Сотби ” и „Кристис” много рядко предлагат „Страдивариус”. Цигулката „Месия” е продадена за 1,038 милиона паунда, „Lady Tennant” за 2,030 милиона долара, „Виоти” за 3,5 милиона долара, а „Hammer” – 3,540 милиона долара. „Лейди Блънт”, принадлежала на внучката на Байрон е оценена в Токио за 16 милиона долара, а „Дюпон” – на която е свирил Ростропович за 20 милиона долара.

Zigulki Stradivari s 4

Снимка на откраднатата цигулка

 

Zigulki Stradivari s 5

На снимката е цигулката „Месия”

 

Zigulki Stradivari s 6

На снимката е цигулката „Lady Tennant”

 

Zigulki Stradivari s 7

На снимката е цигулката „Hammer”

 

Zigulki Stradivari s 8

На снимката е цигулката „Лейди Блънт”

 

Zigulki Stradivari s 9

На 14 май 2015 година в Ню Йорк тази цигулка на Страдивариус е предложена за продажба с начална цена между 2,2 и 3,5 милиона долара

Източници: http://web.mit.edu
                    http://tarisio.com
                    http://www.dnevnik.bg

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас